Bij een project voor mijn werk was er een "Wedstrijd" uitgeschreven waarmee je een zweefvliegtocht kon winnen. Dit werd aangeboden door de Account Manager van die klant, Jan Senft.
Wonder boven wonder won ik deze zweefvliegtocht met Jan Senft. Na een aantal vergeefse pogingen om een overeenkomend gaatje te vinden in onze agenda's hadden we er eindelijk een gevonden op 27 September.
Na al mijn gegevens doorgegeven te hebben mocht ik me om 1000 uur melden voor de briefing. Aangezien het op een luchtmacht terein was, Luchtmacht basis Meerhoven in Eindhoven, was ik iets eerder. Om 930 uur melde ik me bij de bewaking en na het achterlaten van mijn rijbewijs kreeg ik een pasje waarmee ik het terrein op mocht.
Daarna een stukje doorrijden en me melden bij het clubhuis van de Eindhovense Aero Club, EAC. Daar aangekomen bood Jan me eerst een kop koffie aan om wakker te worden.
Om 1000 uur begon de briefing. In de briefing word normaal een heleboel informatie gegeven waaronder de vliegcondities, windstanden, vlieggebieden, radio frequenties etc. Echter deze keer was de briefing wat summier omdat het geen goed vliegweeer was. Het was meer "Terrasweer" volgens de vliegers.
Meteen kwam de uitleg dat zweefvliegers heel moeilijk tevreden zijn over het weer. Het weekend dat we gingen vliegen was er net een hoge druk gebied boven eindhoven. En een hoge druk gebied betekend stabiel weer. Als het weer stabiel is is er geen termiek en zonder termiek kun je niet in de lucht blijven....
Na de briefing kreeg ik een rondleiding over het terrein van de EAC. Op dit terein staat naast het clubhuis, waar de bar en briefing ruimte is, een hangar / werkruimte / garage, een zweefvliegtuig parkeerplaats ( hier staan een hele rij met vliegtuigen ) en natuurlijk het start en landings veld.
Daarna begonnen we met het uitpakken van het zweefvliegtuig. Dit was een Duo Discus Turbo. Duo omdat het een twee zitter is, Turbo omdat het uitgerust is met een hulpmotor.
Het zweefvliegtuig zit in een lange aanhanger. In de aanhanger zie je dan een romp, met daar aan weerszijden een vleugel, die los op zijn kant naast de romp staat en de staartvleugel hangt aan het plafond.
Het vliegtuig word de aanhanger uitgerold en vervolgens word alles gecontrolleerd, en vandaag werd ook alles uitgelegd.
Het instrumenten paneel werd uitgelegt. Hierop is alles eigenlijk dubbel uitgevoerd. Een keer analoog, geen stroom nodig, en een keer digitaal.
Na een volledige uitleg van het hele vliegtuig gingen we even lunchen en hulp inroepen van iemand om het vliegtuig in elkaar te zetten.
Nadat het vliegtuig in elkaar gezet was, gingen we parachutes halen, accus aansluiten en werd het vliegtuig naar de start plaats gesleept. Daar aangekomen hebben we het vliegtuig aan de kant neergezet, en werd daar een en ander uitgelegd.
Bij de startplaats word met licht signalen aan de lierman aangegeven dat er een vliegtuig klaar staat om gelanceerd te worden, of de kabel strak staat en of de verkeersleiding toestemming heeft gegeven om op te stijgen.
Als de toestemming is gegeven en een vliegtuig word gelanceerd gaat dat met een rot vaart. in notime van 0 naar 100.....
Na een aantal starts bekeken te hebben was het mijn buurt om gelanceerd te worden.
Nadat we aangekoppeld waren aan de startkabel was het wachten op goedkeuring.
Toen mochten we de lucht in.... dit is echt heel erg gaaf... Die versnelling is niet normaal.... zo snel....
En dan ben je in de lucht. Dit gaat zo snel... dat kun je niet echt bevatten.
En een paar tellen later ben je los van de kabel en 300 meter in de lucht.... Aangezien er weinig tot geen termiek was en het niet leuk is om meteen weer te moeten landen zette Jan de hulp motor aan zodat we iets konden klimmen.
Aangekomen op iets meer dan een kilometer had je een "mooi" uitzicht. Wat heel mooi te zien was is de laag smog die onder de inversie laag hing. Op deze hoogte ging de motor uit en gingen we zweven.... Dit is heel appart om mee te maken doordat het volledig stil is om je heen.... En toch ben je hoog in de lucht...
Na ongeveer 40 minuten in de lucht te zijn geweest gingen we landen.
Nadat we veilig geland waren zijn we nog even bij de lier wezen kijken. De lier is grote vrachtwagen met daarop 4 katrollen. Op elke katrol zit ongeveer een kilometer dynema kunstof touw. Vroeger werd hiervoor staal kabel gebruikt, maar dat is tegenwoordig dus vervangen door kunststof.
Na het bekijken van een aantal start en landingen was het tijd om de meest traditionele onderdeel van het zweefvliegen te gaan meemaken.... Het naborrelen...
Al met al was het een hele gezellige dag!!!!!
Krijg je ooit de kans dan moet je het zeker proberen!!!!
Tuesday, July 7, 2009
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment